Som stolt sponsor för Åkersberga Basket vill Klinikum gratulera till den fina insatsen i final four och silvret för USM HU21 som gick av stapeln i Uppsala under helgen 6-7 maj. Lagets fystränare och rehabiliteringspecialist Yvonne kommer från Klinikum och var även på plats och stöttade laget.

 

Vi på Klinikum arbetar långsiktigt och mångfacetterat med rehab/träningsupplägg och kompletterande behandling vid behov för att hålla spelarna skadefria.

 

Grym insats av killarna, och vi på Klinikum är stolta och glada över att få hjälpa till!

 

 

När huvudet får sig en smäll. Tänkvärda tips.

Hjärnskakning kan uppkomma efter en smäll mot huvudet och kan leda till att du svimmar av och tillfälligt förlorar medvetandet. Det är ju lätt hänt att man ramlar eller att man får en smäll av en armbåge i vid idrottande. Det som händer vid en hjärnskakning är att hjärnan hamnar i rörelse innanför kraniet. Man kan svimma direkt, må illa, få minnesförlust, eller bli yr beroende på graden av hjärnskakning. 

 

Vad är det man ska tänka på om olyckan är framme?

 

Han eller hon behöver akutsjukvård om något av följande symtom framträder:

•Kraftig huvudvärk 

•Synförändringar, eller om höger och vänster pupill är olika stora

•Personen försämras i sitt mående, blir förvirrad eller beter sig annorlunda

•Krampanfall

•Upprepade kräkningar

•Om personen är slö eller svår att väcka

 

Var uppmärksam på personens mående även efter det akuta skedet. Verkar det som att personen som fått smällen uppvisar ett "ok" status efteråt, utan att ha fått några nämnvärda symtom, ska den personen ändå observeras närmsta tiden. Personen ska då hållas vaken. 

OBS!

Det är verkligen viktigt att vila efter en hjärnskakning så att hjärnan får återhämta sig. Vid nytt trauma mot huvudet tätt inpå en hjärnskakning som inte helt hunnit läka ut finns risk för "Second impact syndrome" som kan ge hjärnödem, dvs att hjärnan svullnar upp och som ofta har dödlig utgång. Väldigt ovanligt men viktigt att känna till.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hopparknä, även känt som patellartendinopati, är en skada eller inflammation i senan som fäster patella (knäskålen) till underbenet. Denna skada uppstår ofta på grund av överbelastning av senan, vanligtvis på grund av hög eller upprepande belastning på knäna från idrott med repetitiva hopp eller landning som vid basketspel eller löpning.

 

Vilka är symptomen?

Smärtan är lokaliserad på framsidan, straxt under knäskålen. Det kan kännas ömt vid tryck mot patellasenan eller när du reser dig från sittande. Smärta kan börja plötsligt efter fysisk aktivitet eller utvecklas och förvärras över tid. Smärtan provoceras fram av aktivitet som att gå i trappor, löpning och promenader. Det kan också finnas svullnad och stelhet i området. Symptomen kan gradvis öka över tid och bli värre med tiden om de inte behandlas.

 

Hur ser skademekanismen ut vid hopparknä?

 

Senor är uppbyggda för att kunna ta emot mycket kraft i hopp och stötar, men vid upprepad belastning och för lite vila och återhämtning kan det bli mikroskador på senan. Om dessa små skador inte hinner reparera sig så uppstår en inflammation i senan. 

   

Vilka är predisponerade och har således ökad risk att få hopparknä?

 

  • Motionslöpare, de landar gärna med foten framför kroppen, vilket har en bromsande effekt och innebär ökad belastning för knäleden och lårets muskulatur. 
  • Om muskulaturen på framsida lår är stram minskar rörligheten och ökar risken.
  • Vid landning efter ett hopp har knäledens vinkel och fotledens flexibilitet och styrka betydelse i att ta emot kraften som bildats. Således kan stela eller svaga fotleder öka risken för hopparknä.

 

 

Vad kan jag göra?

 

Vi kan hjälpa dig med diagnos och behandling. Vi gör en grundlig bedömning där vi undersöker din styrka och rörlighet i rygg, höft och fot. Vid inskränkt rörlighet i en eller flera leder kan vi behandla dessa med HVLA-manipulation för att återge ledens rörlighet. Detta påverkar också musklerna i området att fungera optimalt. 

 

Konvalescensen vid hopparknä kan bli långdraget (>12 månader) så betydande faktorer för god återhämtning är framför allt:

 

  • Undvika utlösande belastning
  • Fysioterapi --> Träna upp området, den "svaga" länken 
  • Avlastande tejp eller linda av patellasenan vid fysisk aktivitet
  • Behandling av leddysfunktioner samt triggerpunkter
  • Det är viktigt att söka behandling för hopparknä så snart som möjligt för att undvika att skadan blir värre och för att kunna återgå till normal aktivitet så snabbt som möjligt.

 

Välkommen till oss med frågor eller för tidsbokning!

En långvarig trend 

Sedan några årtionden tillbaka finns en negativ hälsotrend med övervikt/fetma som fortsätter och ökar bland gemeneman. År 2021 var det enligt folkhälsomyndigheten  52% som uppgav ett längd-viktförhållande som indikerar fetma eller övervikt. 

 

Det kan vara flertalet orsaker till att vi blir överviktiga:

 

·      Vi stressar,.. och gör sämre val när det kommer till mat

·      Ökad mängd stresshormoner försämrar även förbränningen

·      Tiden är knapp när barnen är små och man inte hinner träna

·      Det är ångestdämpande att äta, vilket kan göra ätandet till ett tröstbeteende

·      Vi äter fel typ av mat för ofta

·      Tiden för att röra på sig i vardagen har kraftigt minskat och covidperioden har gjort att vi är mycket stillasittande

Vi har skapat ett beteende.

 

Kraftig övervikt är förknippat med följdsjukdomar 

Med övervikt ökar risken för att få diabetes, cancer och andra följdsjukdomar såsom högt blodtryck och kolesterol som samtliga ökar risken för tidig död. 

Övervikt verkar negativt på lederna eftersom belastningen på dem öka och kan leda till slitage och smärta.  Trycket på lederna kan även leda till att muskulaturen blir överansträngd och man börjar få ont lite här och där. Övervikten kan dessutom bli ett fysiskt hinder för att använda din kropp som det är tänkt. 

Ökad mängd fettvävnad har även kopplats till inflammatoriska processer i kroppen.

 

Låt oss hjälpa till att bryta trenden och beteendet med några av våra viktiga verktyg, tillsammans. 

På Klinikum ser vi till våra klienters helhet. Det kiropraktiska omhändertagandet är inte endast att bli hjälpt med behandling utan även få hjälp med andra viktiga åtgärder för att uppnå en bättre hälsa. Vi har kostrådgivning och massage, hjälp till rehabilitering och träning och vi arbetar med ett holistiskt perspektiv tillsammans med våra klienter. Klinikum är unikt ur det perspektivet. Låt oss hjälpa till att bryta trenden och beteendet med vår kompetens och våra verktyg, tillsammans.

Stegen mot att förbättra hälsan ligger dock oss närmre än vad vi ofta tror! Börja redan imorgon med mer vardaglig rörelse – Ta trappor istället för hiss, hoppa av en station tidigare från bussen på väg till jobbet. Planera in digitalt ”promenad-möte” eller peppa kollegorna till en steg-tävling.

 

Varmt välkommen till oss!

 

Bild: Rickard Linder

  

 

Vi hälsar Viktoria välkommen till Klinikum!

 

Viktoria examinerades i höstas och har genomgått samma utbildning som våra legitimerade Kiropraktorer Linn och Ida. 

Viktoria har klinisk erfarenhet med patientbehandlingar från Skandinaviska kiropraktorhögskolans klinik. 

Efter 9 månader hos Klinikum (dvs senare i höst) får Viktoria ansöka om sin legitimation hos Socialstyrelsen. 

Viktoria är således färdig Kiropraktor och genomför liknande anamnes/undersökning/behandling som Linn och Ida. 

All kiropraktisk behandling på Klinikum står under legitimerade kiropraktorers tillsyn.

 

Viktorias bakgrund

 

Viktoria har lång erfarenhet i vården som undersköterska. Hennes styrka är att hon är en god lyssnare och vill hjälpa människor, vilket var den främsta orsaken till att hon ville bli kiropraktor. Viktoria ville få större möjlighet att mer direkt kunna ge patienter hjälp både med behandling och långsiktig rådgivning, samtidigt som det komplexa samspelet mellan människa, miljö och individuella förutsättningar lockade henne att söka till kiropraktor.

 

Hur bokar man en tid hos Viktoria?

Viktoria har bokningsbara tider i vår onlinebokning.

 

Vad kostar det då hon är nyexaminerad?

490 kr.

Ett riktigt bra pris, väl investerad tid och peng!

 

 

Vi ser fram emot ditt besök!

 



Mvh

Personalen på Klinikum

 

Vi kan glatt meddela att Klinikum breddar sin kunskap och kompetens!

Ackreditering via SFAIM

Yvonne är utbildad i idrottsmedicin och är nu ackrediterad vis SFAIM (Svensk förening för fysisk aktivitet och idrottsmedicin). Innehållet i utbildningen innehöll bland annat traumatologi, medicin, fysiologi, prevention och rehabilitering.

Vi på Klinikum är otroligt glada och stolta över hennes insats samt att vi nu breddar våra kunskaper och möjligheter till att hjälpa våra klienter till ett bättre välmående! 

När är det lämpligt att söka til Yvonne?

  • Du vill ta nästa steg med träningen. Oavsett om du just nu har noll träningsminuter eller tränar flera pass i veckan kan utmaningen ändå finnas där, känslan av att man "fastnat".
  • Du vill komma igång med träningen men behöver hjälp.
  • Du har upptäckt att du inte kan utföra vissa rörelser, känner dig stel eller helt saknar kontakt med vissa muskelgrupper.

Yvonne hjälper dig identifiera var din utmaning bör börja- såklart i samråd med dig. Klinikums kiropraktorer finns tillgängliga för både konsultation angående rehaben men även vid förekomst av smärtbesvär.

Yvonne hjälper dig med träningsupplägg steg för steg oavsett om din träning sker hemma eller på gymmet.

Varmt välkomna oss, vi kan garantera att du får hjälp!

 

Hälsningar från oss på Klinikum

 

 

 

Denna populära sport har nu ett par år på nacken och har med sin genomslagskraft fört med sig positiva hälsoeffekter för flertalet motionärer.

 

Som med alla hobbys och sporter man brinner för går det sällan bara smärtfritt på vägen. Skador och överbelastningsbesvär kopplade till denna sport lyser tyvärr inte med sin frånvaro, utan har utgjort mängdvis av behandlingar på kliniken.

 

Vem drabbar skadan?

Genomsnittsåldern 30-55 år

 

Hur blir man drabbad?

Motionär: Vanligast i början med ovana rörelsemönster som ger överbelastning i leder och muskler

Elit: Sen- och muskelskador mer vanliga

 

Vilka skador rör det sig om?

Ögonskador är vanligare än vad man tror - använd skyddsglasögon för att helt undvika detta!

Repetiva slagröresler leder till ökad aktivering av muskulaturen i armbågen- kan ge lateral epikondylt, ”tennisarmbåge”. Även axelns muskulatur kan bli överbelastad.

Snabba sidoförflyttningar, rusher, hopp- = hoppasknä/mensikskador/ryggsmärta/fotledstukningar

 

 

Riskfaktorer?

  • >Ålder
  • >Övervikt
  • Dålig teknik- högre belastning på specifika vävnader ex armbåge vid svag skulder- och handstyrka. Ryggsmärta vid svag bålkontroll.
  • Låg fysisk aktivitet- otränade är mindre tåliga för belastning.

 

DVS: Skala alltid upp mängden träning under en lång period! Strukturer som blir hårt utsatta (leder och muskler) måste alltid få en rimlig chans att adaptera efter sporten och återhämta sig. Återhämtningen är viktig för att kroppen ska hålla på sikt - och vill man sporta i vuxen ålder bör alltid annan träning ske parallellt såsom mobilitetsträning och styrketräning. 

 

Har besvären redan uppstått är det bra att få dessa undersökta och behandlade. Det kiropraktiska omhändertagandet syftar alltid till att behandla orsaken till besvären. Vi kombinerar kiropraktiska justeringar (ledbehandling) med mjukdelsbehandling av triggerpunkter och andra adekvata tekniker. Komplementerande behandling såsom massage och PT-kompetens (rehab- och uppbyggnadsträning) finns även hos oss!

 

Välkommen att ringa oss vid frågor eller för tidsbokning! 

08-55 00 55 55 

 

Med vänlig hälsning, 

Personalen på Klinikum