Vi är specialiserade på smärta och stelhetsbesvär från rörelseapparaten.

 

När söker man till oss?

 

  • Smärta eller värk i någon av kroppens leder eller muskler. Som kiropraktorer är vi utbildade att diagnostisera och behandla alla kroppens leder och muskler.
  • Stelhet, som många upplever leder till smärta eller begränsning från att utföra en aktivitet eller hobby.

 

Behandling underlättar ofta för patientens tillstånd relatitv snabbt, men för att få bestående resultat krävs ett visst eget arbete också.

Ergonomisk rådgivning och enklare övningar för att ”få igång” en muskelgrupp efter smärta eller stelhet är självklara saker att skicka med vid besöket.

 

Men ofta är det utvecklande och välbehövligt med ett besök hos vår rehabterapeut (även PT) för individuell bedömning för att stärka kroppen och kunna ta nästa steg med träningen. Målet kan vara att bli smärtfri, bli starkare, eller till och med börja med en aktivitet man tidigare fått avstå. Rehabprogrammen sträcker sig ofta om 3 månader och vi är tillängliga på telefon och mail vid frågor eller hjälp under tiden.

 

Våra värderingar 

 

Vi värdesätter varje enskild patients behov, och vi vill låta det märkas genom vår lyhördhet och tillgänglighet. 

 

Så varmt välkoma till oss på Klinikum!!

 

/Linn, Ida & Yvonne

 

 

 

 

 

Smärta i ländryggen är ett vanligt förekommande tillstånd. Besvären kan komma gradvis med ökande värk och trötthetskänsla eller som hastigt påkommen huggsmärta med krampkänsla i ryggmusklerna som varierar beroende av kroppsställning. Smärtan uppkommer ofta i samband med ett lyft eller sidovridning av bål/rygg.

Smärta har en viktig funktion

Smärta är en signal (bortsett från träningsvärk) på att din rygg överbelastats. Smärta är en inbyggd, viktig varningssignal som skall varna dig för att vävnad är skadad eller hotas att skadas om belastningen fortgår.

Smärtan kommer av överbelastning men även skada

Smärtan i ländryggen kommer vanligtvis från överbelastad muskulatur eller från rörelseinskränkta leder och dess kringliggande strukturer. Orsaken till att smärtan uppstår kan vara ogynnsam hållning, monoton/statisk arbetsställning, stress, överansträngning, överrörlighet, svag bålmuskulatur eller strama muskler i säte, baksida lår och höftböjare.

Det finns tillstånd där symtom kombinerade med ländryggssmärta är befogat att söka akut hjälp för hos läkare:

·      Motorisk svaghet i båda benen samt känselstörningar

·      Ingen känsel i och runt ändtarmsöppning och könsorgan (ridbyxanestesi)

·      Förlust av kontroll över urinblåsa och tarmfunktion

·      Smärta i bröstkorg och mage eller känner dig ordentligt sjuk och har feber

Dessa symtom tyder på skada och bör undersökas skyndsamt.

 

Vad gör vi kiropraktorer för dig med smärtbesvär som kan härledas till leder- och/eller muskler?

Vi som legitimerade kiropraktorer behandlar ländryggssmärta som är ett vanligt förekommande symtom. När du bokar behandling hos oss gör vi en noggrann undersökning av ryggradens leder och muskler för att på så sätt diagnostisera spänningar, ändrade rörelsemönster och eventuella skador för att hjälpa dig att hitta orsakerna till varför du har ont. Behandling och upplägg av rehab varierar beroende av orsak och därför finns ingen "färdig" modell att applicera på alla med detta symtom. 

Vad kan jag själv göra?

Du kan själv lindra smärtan genom att avlasta och vila musklerna i en smärtfri position. Ett exempel är att ligga ner med en kudde under svanken och benen upplagda på en stol/pall. Aktivitet som inte triggar smärtan är bra att utföra, exempelvis korta promenader kan symtomlindra genom att främja blodcirkulationen till ryggens leder och muskulatur. 

Det kanske allra viktigaste du kan göra för din ländrygg på sikt är att verkligen fundera kring din ergonomi i vardagen. Ex är det väldigt vanligt att man inte jobbar med bål och sätesmuskler vid lyft, utan låter ryggen arbeta. Stelhet i höfter kanske gör att du undviker att böja på benen och böjer dig framåt och lägger belastningen på ländryggen istället. 

När du står och lagar mat hemma - hänger du i höften, eller kanske står helt avslappnad? Har du stor rörlighet i svanken (svankig) finns det stor risk för att muskulaturen i ländryggen "står på" hela tiden och blir överbelastade. Spänn rumpan! så avlastar du ländryggen. Hur sitter du i soffan? Antagligen med ländryggen böjd, eftersom många modeller knappt tillåter en normalt konstruerad människa att kunna sitta normalt eftersom de är så djupa. Ländryggen mår inte bra av att befinna sig i den positionen särskilt länge. Lägg därtill stillasittande på arbetet och kanske pendling i bil varje dag, så har du svaret på varför ländryggen värker.

Smärtan tar i regel längre tid på sig att försvinna vid inaktivitet såsom långvarigt sängliggande, sittande osv. Rör på dig för ökad blodcirkulation och främjad läkning!

Vill du rådfråga oss om dina besvär eller veta mer är du alltid välkommen att ringa oss på tel 08- 55 00 55 55.

 

Allt gott!

/Ida, Linn & Yvonne

 

 

 

När snön kommer i mängder är det många triggas av att få komma loss från distansarbetet ut för att skotta. Snöskottning är ett tungt arbete, och det är lätt hänt att man använder fel teknik och därmed riskerar att överbelasta ryggen och få ryggskott. Det var ju ett par månader/kvartal sedan du sist utförde arbetet.

Värm gärna upp kroppen en stund innan skyfflandet och sätt timern som en påminnelse, då den flitiga händige kontorsarbetaren tappar tidsperspektiv och även tar grannens uppfart när ”man ändå är igång”.

Människan kan utföra och inta de flesta arbetsrörelser och arbetsställningar utan att ta skada av dem. Kroppen är byggd för rörelse och belastning och mår bra av det, så länge det finns variation i rörelserna och belastningen samt möjlighet att återhämta sig.

Risken för besvär ökar vid arbete i kraftigt böjda, sträckta eller vridna arbetsställningar. Leder som belastas när de är maximalt böjda eller sträckta är mer utsatta. 

Det blir svårare att hinna återhämta sig om rörelser upprepas ofta eller pågår under en längre tid och då ökar risken för besvär.

Tips!

• Tänk på att använda benen i första hand när du lyfter, och undvik roterande bålrörelser så att du inte anstränger ryggen mer än nödvändigt.

• Håll skyffeln nära kroppen och lasta inte för mycket på spaden på en gång!

• Försök skotta snön framför dig, 

• Om det är möjligt att variera åt vilket håll du lyfter så gör det. Det minskar påfrestningen på ryggradens diskar och muskler.

• Börjar du känna dig trött i ländryggen, fortsätt då inte att skotta utan vila en liten stund och fortsätt därefter igen.

Skulle olyckan att drabbas av ryggskott inträffa så är vi på Klinikum redo att ta emot dig! Återhämtning sker snabbare när den akuta smärtreflexen bryts med kiropraktisk behandling.

Trevlig vecka!

Önskar

/Ida, Linn och Yvonne

 

 

Ska du köpa julklapp till någon som redan "har allt"? Vill du slippa trängseln i köpcenter och postkö? 

Då kan ett bra alternativ vara att köpa ett presentkort hos oss! Du kan maila oss på förhand för snabb hantering och överlämning.

 

Klinikum har under hösten trots rådande omständigheter kunnat utöka utbudet på tjänster!

Hos oss kan du boka följande behandlingar:

-Kiropraktisk behandling

-Massagebehandling

-Rehab- och uppbyggnadsträning

-Kostrådgivning

 

Samtliga tjänster går att boka online men det går också bra att ringa oss på 08-55 00 55 55.

 

 

Vi hjälper dig på vägen till ett smärtfritt och välmående 2021!

Hos oss får du ett individuellt helhetsomhändertagande. Ring oss gärna vid frågor eller funderingar!

 

Varma hälsningar,

Ida, Linn & Yvonne

 

Grattis alla pappor!

 

Hoppas ni får en riktigt fin fars dag. Vore det inte toppen att få komma på en behandling hos oss?

Skicka ned livskamraten eller ungarna för köp av presentkort, vetja!

 

Vi håller öppet till 16.45 idag. Meddela gärna oss på mail när ni vill komma och köpa presentkort!

 

Mvh

Ida, Linn & Yvonne

 Nästa vecka är det höstlov, och förhoppningsvis finns lite ledighet för er inplanerad!

 

Även vi på Klinikum passar på att ta ut lite semester men erbjuder likväl behandlingstider mån-fre.

 

Yvonne finns på plats på måndag och erbjuder massage samt rehab- och uppbyggnadsträning.

Linn finns tillgänglig för kiropraktisk behandling måndag-tisdag.

Ida finns tillgänglig för kiropraktisk behandling onsdag-fredag. (Ej mottagning under torsdag, endast ett fåtal akuttider).

 

Vi önskar er varmt välkomna till oss, och även en fin ledighet för de av er som har den att se fram emot!

 

/Linn, Ida & Yvonne

 

Vi välkomnar Yvonne Severén som under hösten har börjat hos oss på Klinikum. 

Yvonne är en mycket rutinerad PT och erbjuder rehab- och uppbyggnadsträning samt massagebehandling hos oss.

Yvonne presenterar själv nedan varför kroppen behöver träning och vad den nya tjänsten rehab- och uppbyggnadsträning innebär.

 

"Att träna rörlighet är viktigt för alla, oavsett ålder, livsstil eller träning. Rörlighet är en ”färskvara” och måste ständigt underhållas. När vi har rörlighet i leder, smidiga muskler och träning på det, mår kroppen som bäst.

Det är viktigt att du som tränar mycket även lägger in rörlighetspass i din träning i kombination av stretch. Detta för att dina muskler ska kunna utföra sina rörelse maximalt och på ett korrekt sätt. På så sätt förebygger du skador och underhåller din kropp så att den håller på lång sikt."

 

Rehab och uppbyggnadsträning – vad innebär det hos oss på Klinikum?

Vår bakgrund till den nya tjänsten Rehab och uppbyggnadsträning är att vi har upptäckt att det finns ett ”tomrum” mellan avslutad rehab efter skada och att ta nästa steg till att börja träna styrketräning. Vår uppfattning är att rehab gärna ”flyter ut i sanden” och att det är sällan nästa steg tas för att bygga upp sin kropp igen för att förebygga skador. Vi tycker också att vi ser att efter avslutad behandling hos oss att steget mot träning oftast är en utmaning.

Därför har vi på Klinikum nu skapat en möjlighet för våra klienter och andra personer i behov, att fullfölja sin rehab och ta nästa steg i sin träning. Vi kallar det för Rehab och uppbyggnadsträning.

Syfte med tjänsten rehab och uppbyggnadsträning är att hjälpa våra patienter och klienter att börja träna för att kroppen ska kunna hålla på lång sikt, att man ska kunna utföra sina intressen utan att få ont och att kroppen ska må bra generellt.

Målet är att få våra patienter och klienter att må bra och det gör vi genom att vi arbetar i team med de som behöver både kiropraktisk behandling och hjälp med rehab/uppbyggnadsträning. Vi har kiropraktorer, massageterapeuter, PT (rehab och nästa steg i träning), coachning och vi följer upp våra rehabklienter i tre-veckors-perioder. Vid behov av andra behandlingar eller undersökningar har vi ett brett nätverk av specialister vi kan hänvisa vidare till.

Välkommen till oss för tidbokning eller vid frågor!