Denna populära sport har nu ett par år på nacken och har med sin genomslagskraft fört med sig positiva hälsoeffekter för flertalet motionärer.

 

Som med alla hobbys och sporter man brinner för går det sällan bara smärtfritt på vägen. Skador och överbelastningsbesvär kopplade till denna sport lyser tyvärr inte med sin frånvaro, utan har utgjort mängdvis av behandlingar på kliniken.

 

Vem drabbar skadan?

Genomsnittsåldern 30-55 år

 

Hur blir man drabbad?

Motionär: Vanligast i början med ovana rörelsemönster som ger överbelastning i leder och muskler

Elit: Sen- och muskelskador mer vanliga

 

Vilka skador rör det sig om?

Ögonskador är vanligare än vad man tror - använd skyddsglasögon för att helt undvika detta!

Repetiva slagröresler leder till ökad aktivering av muskulaturen i armbågen- kan ge lateral epikondylt, ”tennisarmbåge”. Även axelns muskulatur kan bli överbelastad.

Snabba sidoförflyttningar, rusher, hopp- = hoppasknä/mensikskador/ryggsmärta/fotledstukningar

 

 

Riskfaktorer?

  • >Ålder
  • >Övervikt
  • Dålig teknik- högre belastning på specifika vävnader ex armbåge vid svag skulder- och handstyrka. Ryggsmärta vid svag bålkontroll.
  • Låg fysisk aktivitet- otränade är mindre tåliga för belastning.

 

DVS: Skala alltid upp mängden träning under en lång period! Strukturer som blir hårt utsatta (leder och muskler) måste alltid få en rimlig chans att adaptera efter sporten och återhämta sig. Återhämtningen är viktig för att kroppen ska hålla på sikt - och vill man sporta i vuxen ålder bör alltid annan träning ske parallellt såsom mobilitetsträning och styrketräning. 

 

Har besvären redan uppstått är det bra att få dessa undersökta och behandlade. Det kiropraktiska omhändertagandet syftar alltid till att behandla orsaken till besvären. Vi kombinerar kiropraktiska justeringar (ledbehandling) med mjukdelsbehandling av triggerpunkter och andra adekvata tekniker. Komplementerande behandling såsom massage och PT-kompetens (rehab- och uppbyggnadsträning) finns även hos oss!

 

Välkommen att ringa oss vid frågor eller för tidsbokning! 

08-55 00 55 55 

 

Med vänlig hälsning, 

Personalen på Klinikum

 

 

 

 

Januari börjar stort för oss på Klinikum med att vi bokstavligen "vuxit" in i vår tidigare grannlokal (lokalen som utgör hörnan på fastigheten). En viktig del av ombyggnationen bestod av håltagning i väggen mellan lokalerna, och dessa är nu helt sammanlänkade. Samma entré vid kanalen används fortsättningsvis.

Vi har nu möjlighet att erbjuda fler tjänster och terapeuter hos oss då vi gått från 2 till 4 behandlingsrum. Klinikum är inne på sitt femte verksamhetsår och detta är en mycket positiv utveckling och möjlighet för oss att få hjälpa ännu fler med våra behandlingar och tjänster.

Uppdaterade priser och information om utbud av behandlingar/tjänster finner du här.

Nu öskar vi er en riktigt fin fortsättning på nya året och varmt välkomna till oss!

 

Glada hälsningar,

från oss på Klinikum

Vi välkomnar även vår nye kiropraktor Kendi Johansson till Klinikum! Kendi är liksom Linn och Ida utbildad 5 år vid Skandinaviska kiropraktorhögskolan. I och med att vi blivit fler kiropraktorer utökar vi våra öppettider, med framför allt efterfrågade sena tider. Vi erbjuder utöver kontorstid även behandlingstider: -Kvällar -Helgdag, oftast lördagar. Inledningsvis erbjuder vi dessa tider till samma pris, d.v.s. 650 kr. Hur bra!? Boka din behandling på vår hemsida: www.klinikum.se/onlinebokning eller ring på 08-55 00 55 55 Välkommen till Klinikum! Linn, Ida, Yvonne, Malin & Kendi

Du som har ont i bröstryggen har ofta ont mellan skulderbladen.

Det vanligaste är att smärtan kommer från spänningar i musklerna, men smärtan kan också komma från bröstryggens leder.

Smärta i bröstryggen som kommer från muskler och skelett kännetecknas ofta av följande symtom:

Smärta är vanligtvis lokaliserad till bakre bröstkorgen mellan skulderbladen, men kan stråla fram till främre bröstväggen längs med revbenet, in bakom eller mellan skulderbladen och för vissa går smärtan ut i axeln och armen.

Du får skarpa och krampaktiga smärtor i bröstryggen.

Värken blir värre när du rör på armarna, nacken eller vid djup inandning.

Smärtorna varierar beroende på vilken kroppsställning du har.

 

Symtom

Smärtan kan vara så besvärlig att sitta, stå eller ligga ner kan kännas omöjligt och det kan vara svårt att hitta en bekväm position. Smärtan kan till och med göra andning svår. Studier visar att besvären oftare drabbar kvinnor, men könen finns nästintill likvärdigt representerade och kan förekomma i alla åldrar.

 

Orsak

Ökad benägenhet för att drabbas av dessa besvär har personer med dålig hållning av ryggen och samtidigt har axlar och skuldror framåtdragna.

Dålig hållning beror oftast på otillräcklig muskelstyrka eller obalans i muskel- och ledsamspelet. Skulderbladet har en otrolig rörelsekapacitet för att hjälpa axelns rörelser. Så mycket som 30 procent av axelns rörlighet sker med assistans av skulderbladets förmåga att glida över bröstkorgsryggen och därför kan historik av axelbesvär eller muskelobalans i axelleden öka risken att överbelasta lederna i bröstryggen

Du som sitter ner i långa perioder av din dag med dålig hållning ökar stressen och belastningen på ryggraden leder och muskler. När dessa leder under en lång tid monotont har belastats kan ett akut smärttillstånd lättare infinna sig och utlöses då ofta bara av något ”vardagligt” som att lyfta.

Addera inre stress till denna slokande hållning så ökar även muskelanspänning kring skuldror och nacke.

Slokande hållningen minskar även lungornas volym och därmed minskar syresättningen av musklerna och lederna. 

Därför kan något så lite som en vridning av huvudet eller att ta på sig tröjan få kannan att rinna över.

 

Behandling

Har du drabbats av smärta i bröstryggen med symtomen beskrivet enligt ovan är kiropraktisk behandling hos oss på Klinikum tacksam för snabb återhämtning. Prognosen vid smärtor i bröstryggen är god och chansen för att bli smärtfri ökar om behandling kan initieras direkt. Risken för långvariga smärtbesvär ökar om du går med smärtan och besvären en längre tid så vänta inte för länge!

Vi som leg. Kiropraktorer har en gedigen utbildning och erfarenhet inom diagnostisering och behandling av både akuta och långvariga smärtbesvär i kroppens rörelseapparat. Vi hjälper dig att identifiera utlösande faktorer, behandlar smärtbesvären och informerar om råd och tips för hur du skall förebygga framtida besvär.

Rörelseinskränkningar i leder behandlas med kiropraktisk justering för att smärtlindra, optimera funktion och rörelse av ryggradslederna. Således är kiropraktisk behandling bra för att avlasta irritation i leder och muskulatur.

Manipulationsbehandling kan även kompletteras med mjukdelsbehandling av muskler, stretch och råd om träning och ergonomi för att du skall bli kvitt dina besvär och undvika framtida och långvariga smärttillstånd.

 

Obs!

Smärta i bröstryggen och samtidig andfåddhet, smärtutstrålningar i vänster brösthalva och/eller i vänster arm och upp mot käke kan indikera ett allvarligt tillstånd. Feber och illamående, kräkningar eller sjukdomskänsla i kombination med bröstryggssmärta kan vara indikatorer på pågående sjukdomsprocess och den drabbade bör då omgående söka vård på en akutmottagning då det kan handla om ett allvarligt tillstånd såsom hjärtsjukdom. Du bör även söka vård akut om du har ont i bröstryggen till följd av trauma.

 

Passa på att boka behandling innan 28/2 och ta del av vår rabatt på 100 kr på valfri behandling.

 

Vad ska du boka?

 

Kiropraktisk behandling

 

Vi som leg. Kiropraktorer har en gedigen utbildning och erfarenhet inom diagnostisering och behandling av både akuta och långvariga stelhet- och smärtbesvär i kroppens rörelseapparat. 

Exempel på tillstånd vi kan behandla:

·         -Tennisarmbåge

·         -Spänningshuvudvärk

·         -Skuldersmärta

 

 

Massage

 

Massagebehandling syftar både till förebyggande- och kompletterande behandling vid smärttillstånd, stelhetsbesvär och muskelspänningar i rörselapparaten. Massage har positiva effekter på kroppen bland annat genom att öka blodcirkulation av kroppens vävnader och muskler. Massage har även en lugnande effekt på nervsystemet som styr musklernas tonus.

 

Regelbunden massage motverkar trötthet, smärta i axlar, rygg och nacke. Därtill har massage en avslappnande effekt på kroppen, stärker immunförsvaret och motverkar stress och bidrar till att du känner dig lugnare, mjukare och mer rörlig.

 

 

Rehab- och uppbyggnadsträning

Vår bakgrund till tjänsten ”Rehab- och uppbyggnadsträning” är att vi har upptäckt att det finns ett ”tomrum” mellan avslutad rehab efter skada och att ta nästa steg till att börja träna styrketräning. Vår uppfattning är att rehab gärna ”flyter ut i sanden” och att det är sällan nästa steg tas för att bygga upp sin kropp igen för att förebygga skador. Vi tycker också att vi ser att efter avslutad behandling hos oss att steget mot träning oftast är en utmaning.

Syftet med tjänsten rehab- och uppbyggnadsträning är att hjälpa våra klienter att börja träna för att kroppen ska kunna hålla på lång sikt, att man ska kunna utföra sina intressen utan att få ont och att kroppen ska må bra generellt.

 

Fördelen med oss?
Vi har samlad kompetens – och samarbetar kring våra patienter och klienter givet deras samtycke. Vårt mål är att hjälpa människor till en smärtfri och mer hälsosam vardag som ska kunna upprätthållas självständigt – vi ger dig verktygen på vägen.

 

Varmt välkommen till oss!

Rehab- och uppbyggnadsträning – vad innebär det hos oss på Klinikum? 

 

Vår bakgrund till tjänsten ”Rehab- och uppbyggnadsträning” är att vi har upptäckt att det finns ett ”tomrum” mellan avslutad rehab efter skada och att ta nästa steg till att börja träna styrketräning. Vår uppfattning är att rehab gärna ”flyter ut i sanden” och att det är sällan nästa steg tas för att bygga upp sin kropp igen för att förebygga skador. Vi tycker också att vi ser att efter avslutad behandling hos oss att steget mot träning oftast är en utmaning.

Därför har vi på Klinikum skapat en möjlighet för våra klienter och andra personer i behov, att fullfölja sin rehab och ta nästa steg i sin träning. Vi kallar det för rehab- och uppbyggnadsträning.

Syfte med tjänsten rehab- och uppbyggnadsträning är att hjälpa våra klienter att börja träna för att kroppen ska kunna hålla på lång sikt, att man ska kunna utföra sina intressen utan att få ont och att kroppen ska må bra generellt.

Målet är att få våra patienter och klienter att må bra och det gör vi genom att vi arbetar i team med de som behöver både kiropraktisk behandling och hjälp med rehab/uppbyggnadsträning. Vi har kiropraktorer, massageterapeuter, PT (rehab och nästa steg i träning), coachning och vi följer upp våra klienter i tre veckors perioder. Vid behov av andra behandlingar så har vi ett brett nätverk av specialister.

Muskelknutar?

 

Ömma punkter i muskler och muskelfästen, även kallat myofasciella triggerpunkter är ett relativt vanligt förekommande tillstånd i kroppen muskler och muskelsenor.

En triggerpunkt eller i dagligt tal ”muskelknuta” är en ofarlig men ibland besvärande företeelse som uppstår i muskelfibrerna när de aktiveras över längre tid och inte får paus för återhämtning och avslappning. Triggerpunkten uppstår vanligtvis i områden av muskulaturen eller muskelsenan som är mer utsatt för långvarig statisk, repetitiv eller monoton aktivering.

 

Triggerpunkterna kan orsaka molande, obehaglig värk ständigt närvarande eller som uppkommer när du arbetar med muskeln. Det kluriga med triggerpunkter är dock att de ofta inte sitter i det området som värker.

En aktiv triggerpunkt i en av skuldrans muskler kan till exempel ge värk i armen.

En av de vanligaste triggerpunktssmärtorna är spänningshuvudvärk, den man får av att sitta med dålig hållning, till exempel framför en dator. Nackmusklerna får jobba statiskt hela tiden för att bibehålla huvudets tyngd och kan vid långvarigt statiskt arbete utlösa en värk som känns i nedre delen av pannan och bakom ögonen.

 

Alla kroppens muskler och muskelsenor har även invävda känselreceptorer som kontrollerar muskeln och senans belastning vid rörelse som tillsammans med örats balansorgan och vår syn kontrollerar balans och aktiviteten i vår hållningsmuskulatur.

Om vävnaden utsätts för tungt eller lätt långvarig statisk, repetitivt eller monotont arbete försämras cirkulationen i muskeln och kan om belastning kvarstår orsaka aktivering av smärtreceptorena och ökad smärtgenerering av nervsystemet.

Ca 50 % av alla arbets- och motionsskador är orsakat av överbelastningsskador och inte allt för sällan är muskler och muskelsenor den drabbade vävnaden.

 

Symtom

·         Smärtande kännbar spänning i muskulatur, som ökar smärta lokalt samt utstrålande smärta när tryck appliceras på affekterad punkt.

·         Vid tryck reproduceras symtomen som en utstrålande känsla (smärta, stickning, domningar och svaghetskänsla)

·         Nedsatt rörelse i muskeln

·         Muskeln är spänd, blir snabbt trött och smärtan även efter att aktivitet/rörelse minskar.

·         Ibland känsla av kyla, ”gåshud” eller ökad värme i området.

 

Hur kan då triggerpunkter te sig ”områdesspecifikt”?

 

Axel/skuldra: Ömma muskelspänningar som ger utstrålande smärta/domningar/stickningar/kraf.tlöshet och tyngdkänsla i arm och hand

 

Höftledsmuskultur: ischiasliknande smärta med utstrålningar i framsida lår samt ner i fot.

Sätesmuskulatur: ischiasliknande smärta, baksida lår samt ner i fot.

Nacke: Spänningshuvudsvärk, synrubbningar, yrsel.

 

 

 

Orsak 

Inaktiv/stillasittande livsstil

Övervikt

Dåligt cirkulation i muskeln (dålig kondition)

Dålig koordination

Arv

Stress

Trauma (whiplash ex)

Bristande postural hållning

Dålig Ergonomi

Bristande sömn eller sömnrubbningar

Ångest och depression

 

Behandling

 

Du kan själv lindra smärtan och värken genom att öka cirkulationen, genom att röra på dig dynamiskt ökar blodgenomströmningen till och från muskeln vilket kan lindra värken och smärtan. En rask promenad, träning, avslappning eller massagebehandling kan bidra till att smärtsymtomen lindras självmant.

Har du haft besvären en längre tid och smärtan och värken kvarstår kan en mer grundlig undersökning av symtomen behövas för att komma till bukt med besvären.

 

Vid symtom på myofasciella smärtbesvär är Kiropraktisk behandling tacksam för att lindra smärtbesvär och återhämtning för muskulaturen. En viktig åtgärd är att anpassa arbets- eller aktiviteten som utlöst besvären samt att genom noggrann undersökning utesluta underliggande sjukdom eller inflammtion.

Risken för långvariga smärtbesvär ökar om du går med smärta och besvär över längre tid och ökar då även risken för att andra leder, muskler och senor skall överbelastas genom att

Ditt rörelsemönster försöker avlasta det smärtande området. Smärta som inte lindras orsakar minskad funktion och välmående för den drabbade individen.

Prognosen vid myofasciella smärtbesvär är god och chansen för att bli smärtfri ökar om diagnos kan ställas och behandling och rehabilitering kan initieras omgående för att avlasta det inflammerade området och bidra till läkningsprocessen. 

Vi som leg. Kiropraktorer hjälper dig att identifiera utlösande faktorer, behandlar symtom och därmed effektivisera läkningsprocessen. Vi har gedigen utbildning och erfarenhet inom diagnostisering och behandling av både akuta och långvariga smärtbesvär i kroppens rörelseapparat. Manipulationsbehandling förbättrar rörlighet och funktion och kompletteras med mjukdelsbehandling av muskler, stretch och råd om alternativ träning och ergonomi för att du skall bli av med dina besvär och undvika framtida och långvariga smärttillstånd. 

Djupgående massage kombinerad med triggerpunktsbehandling är även ett bra alternativ vid myofasciella smärtbesvär.

 

Allt gott,

 /Ida, Linn, Yvonne och Malin