Vill du klara vardagen på ett mer hållbart sätt?

 

Back in business 

Att återgå till jobb och rutiner efter semestern blir nog för gemeneman en liten rush i uppförsbacke när du åter slänger dig in i ”ekorrhjulet” igen. 

Våren vi lagt bakom oss har varit mycket annorlunda och för många en osäker period både gällande arbete och sociala livet.

 

Människan är anpassningsbar, men ”too much too soon” kan orsaka både spänningshuvudvärk och smärta i bröstrygg/skuldror och ländrygg när du ska hinna med diverse och dygnets ljusa timmar blir allt färre.

Smärtbesvär i kroppen är inte allt för sällan kopplat till stress, både fysisk och psykisk.

Stresshormonerna påverkar blodtryck, muskelspänning och matsmältning vilket över tid kan orsaka spända muskler som börjar göra ont. 

Stress under längre tid orsakar också minnes- och koncentrationssvårigheter vilket ökar risken för att du i en förhastad rörelse drabbas av muskelsträckningar vid en rörelse som kanske inte alls tycktes så krävande.

 

Symtom som spänningshuvudvärk, ryggvärk, axel- och skulderledsbesvär kan vara relaterade till stress.

 

God sömn, balanserad kost och fysisk aktivitet bidrar till att kroppen stärker kroppen och blir bättre på att hantera stressiga situationer. Men om dessa tillsammans fallerar under längre tid blir det slutligen skadligt för din hälsa.

 

Du bör se ett träningstillfälle som ett inbokat möte med dig själv och se det som minst lika viktigt som din arbetsprestation och umgänge med familj. Att prioritera stunder som rustar och stärker den fysiska och mentala hälsan är kärnan till att klara av vardagen på ett mer hållbart sätt. 

 

Några enkla råd alla kan klara med rätt prioriteringar: 

 • Njut av vårt fina höstväder, ut och rör på dig! Vi behöver minst 30 minuter fysisk aktivitet om dagen för att stärka benstomme, god cirkulation och välmående. 

 

• En morgon eller eftermiddagspromenad, daglig motion stärker och hjälper dig att återhämta sig bättre. Att röra på sig i dagsljus bistår även med D-vitamin som bidrar till bättre immunförsvar.

 

• Undvik långvarigt stillasittande! Långa arbetsdagar/pluggtimmar i statiska positioner med ensidiga och monotona rörelser. Planera in pauser för rörelse under arbetstiden.

 

• Träna hemma om du har svårt att få tiden att räcka till för att ta dig ner på gymmet. Ett par vikter (eller fylld petflaska), ett gummiband samt en lite dämpad matta/yogamatta är allt som behövs för att få upp pulsen, främja hälsan och öka välmående. 

 

Ibland kan motion hindras av smärtbesvär så att promenader och löprundor uteblir. Det kan då vara väl investerat att få hjälp att lösa smärtproblematiken för att komma vidare med sin träning. 

För smärtbesvär från kroppens leder och muskler är kiropraktisk behandling tacksam för snabb återhämtning. Kroppens leder är beroende av god rörelse och muskelfunktion för att möta påfrestningar i vardagen och undvika överbelastning och skador.

 

En viktig åtgärd är att kartlägga eventuella arbets- eller fritidsaktiviteter som utlöst tillståndet. 

 

Prognosen vid smärtbesvär från muskler och leder är god och chansen för att bli smärtfri ökar om behandling kan initieras direkt i det akuta skedet. Risken för långvariga smärtbesvär ökar om du går med smärtan och besvären över en längre tid och då ökar även risken för att andra leder och muskler skall överbelastas. Smärta som inte lindras orsakar minskad funktion och välmående för den drabbade individen. 

 

Vi som leg. Kiropraktorer har en gedigen utbildning och erfarenhet inom diagnostisering och behandling av både akuta och långvariga smärtbesvär i kroppens rörelseapparat. 

Vi hjälper dig att identifiera utlösande faktorer, behandlar symptom så som smärta och stelhetsbesvär.

Råd om träning och ergonomi för att du skall bli av med dina besvär och undvika framtida och långvariga smärttillstånd. 

 

Välkommen till oss!

/ Ida, Linn, My & Yvonne