Kära ländrygg, varför värker du?

 

Smärta i ländryggen är ett vanligt förekommande tillstånd. Besvären kan komma gradvis med ökande värk och trötthetskänsla eller som hastigt påkommen huggsmärta med krampkänsla i ryggmusklerna som varierar beroende av kroppsställning. Smärtan uppkommer ofta i samband med ett lyft eller sidovridning av bål/rygg.

Smärta har en viktig funktion

Smärta är en signal (bortsett från träningsvärk) på att din rygg överbelastats. Smärta är en inbyggd, viktig varningssignal som skall varna dig för att vävnad är skadad eller hotas att skadas om belastningen fortgår.

Smärtan kommer av överbelastning men även skada

Smärtan i ländryggen kommer vanligtvis från överbelastad muskulatur eller från rörelseinskränkta leder och dess kringliggande strukturer. Orsaken till att smärtan uppstår kan vara ogynnsam hållning, monoton/statisk arbetsställning, stress, överansträngning, överrörlighet, svag bålmuskulatur eller strama muskler i säte, baksida lår och höftböjare.

Det finns tillstånd där symtom kombinerade med ländryggssmärta är befogat att söka akut hjälp för hos läkare:

·      Motorisk svaghet i båda benen samt känselstörningar

·      Ingen känsel i och runt ändtarmsöppning och könsorgan (ridbyxanestesi)

·      Förlust av kontroll över urinblåsa och tarmfunktion

·      Smärta i bröstkorg och mage eller känner dig ordentligt sjuk och har feber

Dessa symtom tyder på skada och bör undersökas skyndsamt.

 

Vad gör vi kiropraktorer för dig med smärtbesvär som kan härledas till leder- och/eller muskler?

Vi som legitimerade kiropraktorer behandlar ländryggssmärta som är ett vanligt förekommande symtom. När du bokar behandling hos oss gör vi en noggrann undersökning av ryggradens leder och muskler för att på så sätt diagnostisera spänningar, ändrade rörelsemönster och eventuella skador för att hjälpa dig att hitta orsakerna till varför du har ont. Behandling och upplägg av rehab varierar beroende av orsak och därför finns ingen ”färdig” modell att applicera på alla med detta symtom. 

Vad kan jag själv göra?

Du kan själv lindra smärtan genom att avlasta och vila musklerna i en smärtfri position. Ett exempel är att ligga ner med en kudde under svanken och benen upplagda på en stol/pall. Aktivitet som inte triggar smärtan är bra att utföra, exempelvis korta promenader kan symtomlindra genom att främja blodcirkulationen till ryggens leder och muskulatur. 

Det kanske allra viktigaste du kan göra för din ländrygg på sikt är att verkligen fundera kring din ergonomi i vardagen. Ex är det väldigt vanligt att man inte jobbar med bål och sätesmuskler vid lyft, utan låter ryggen arbeta. Stelhet i höfter kanske gör att du undviker att böja på benen och böjer dig framåt och lägger belastningen på ländryggen istället. 

När du står och lagar mat hemma – hänger du i höften, eller kanske står helt avslappnad? Har du stor rörlighet i svanken (svankig) finns det stor risk för att muskulaturen i ländryggen ”står på” hela tiden och blir överbelastade. Spänn rumpan! så avlastar du ländryggen. Hur sitter du i soffan? Antagligen med ländryggen böjd, eftersom många modeller knappt tillåter en normalt konstruerad människa att kunna sitta normalt eftersom de är så djupa. Ländryggen mår inte bra av att befinna sig i den positionen särskilt länge. Lägg därtill stillasittande på arbetet och kanske pendling i bil varje dag, så har du svaret på varför ländryggen värker.

Smärtan tar i regel längre tid på sig att försvinna vid inaktivitet såsom långvarigt sängliggande, sittande osv. Rör på dig för ökad blodcirkulation och främjad läkning!

Vill du rådfråga oss om dina besvär eller veta mer är du alltid välkommen att ringa oss på tel 08- 55 00 55 55.

 

Allt gott!

/Ida, Linn & Yvonne