My träningstipsar – ”Hållningsmuskler”

Rygglyft med skulderbladsknip! 

 

Hemligheten bakom den framgångsrika träningen är att:

1. Den blir av

2. Göra det så enkelt som möjligt

 

Att göra träningen för komplicerad må vara lätt hänt, både i utförande men även i sina egna föreställningar: ”Har glömt bort hur man gör”, ”Den här övningen är för för lätt/svår för mig”..etc.

Därför har vi på Klinikum valt att tipsa om bra övningar oberoende tidigare erfarenhet av träning. 

Övningar som vi anser är de mest relevanta för de smärtor och problem vi stöter på dagligen. Det kanske viktigaste första steget är att hitta en bra rutin i vardagen för att få till dessa övningar. Hur noggrann är du med att dyka upp dina avtalade möten och på din arbetsplats varje dag? Exakt så duktig bör man också vara att avsätta tid för sig själv och i förläningen sin egen hälsa. Boka in ett möte med dig själv i kalendern. Ha tålamod och se till att hitta det som driver dig till att utföra övningarna. När målbilden är klar kan det initialt vara bra med en strategi för att börja jobba mot målet. Kan det kanske vara att ta med någon som kör dessa övningar tillsammans med dig?

 

Utförande:

Ligg med armarna utåt sidan med tummarna upp i luften.

Lyft upp överkropp samt armarna från golvet samtidigt som du kniper/trycker ihop skulderbladen. Sänk långsamt tillbaka och upprepa. Se till att nacke alltid är neutral och följer ryggens rörelse, titta nedåt i marken, lyft blicken något när du lyfter överkroppen.

Som med de flesta övningar så testa dig fram men börja med 3 set och 10 repetitioner.

 

Nu har vi släppt tre väldigt bra rygg- och framförallt bröstryggsövningar, den övre delen av ryggen. Testa att sätta ihop dem efter varandra för att få ännu mer effekt och träna musklerna från olika håll.

 

Lycka till!

 

 

Foto: Ellen Waldton

@ellenwaldton