Padelflugan består

 

 

Denna populära sport har nu ett par år på nacken och har med sin genomslagskraft fört med sig positiva hälsoeffekter för flertalet motionärer.

 

Som med alla hobbys och sporter man brinner för går det sällan bara smärtfritt på vägen. Skador och överbelastningsbesvär kopplade till denna sport lyser tyvärr inte med sin frånvaro, utan har utgjort mängdvis av behandlingar på kliniken.

 

Vem drabbar skadan?

Genomsnittsåldern 30-55 år

 

Hur blir man drabbad?

Motionär: Vanligast i början med ovana rörelsemönster som ger överbelastning i leder och muskler

Elit: Sen- och muskelskador mer vanliga

 

Vilka skador rör det sig om?

Ögonskador är vanligare än vad man tror – använd skyddsglasögon för att helt undvika detta!

Repetiva slagröresler leder till ökad aktivering av muskulaturen i armbågen- kan ge lateral epikondylt, ”tennisarmbåge”. Även axelns muskulatur kan bli överbelastad.

Snabba sidoförflyttningar, rusher, hopp- = hoppasknä/mensikskador/ryggsmärta/fotledstukningar

 

 

Riskfaktorer?

  • >Ålder
  • >Övervikt
  • Dålig teknik- högre belastning på specifika vävnader ex armbåge vid svag skulder- och handstyrka. Ryggsmärta vid svag bålkontroll.
  • Låg fysisk aktivitet- otränade är mindre tåliga för belastning.

 

DVS: Skala alltid upp mängden träning under en lång period! Strukturer som blir hårt utsatta (leder och muskler) måste alltid få en rimlig chans att adaptera efter sporten och återhämta sig. Återhämtningen är viktig för att kroppen ska hålla på sikt – och vill man sporta i vuxen ålder bör alltid annan träning ske parallellt såsom mobilitetsträning och styrketräning. 

 

Har besvären redan uppstått är det bra att få dessa undersökta och behandlade. Det kiropraktiska omhändertagandet syftar alltid till att behandla orsaken till besvären. Vi kombinerar kiropraktiska justeringar (ledbehandling) med mjukdelsbehandling av triggerpunkter och andra adekvata tekniker. Komplementerande behandling såsom massage och PT-kompetens (rehab- och uppbyggnadsträning) finns även hos oss!

 

Välkommen att ringa oss vid frågor eller för tidsbokning! 

08-55 00 55 55 

 

Med vänlig hälsning, 

Personalen på Klinikum