Övervikt och dess följder

En långvarig trend 

Sedan några årtionden tillbaka finns en negativ hälsotrend med övervikt/fetma som fortsätter och ökar bland gemeneman. År 2021 var det enligt folkhälsomyndigheten  52% som uppgav ett längd-viktförhållande som indikerar fetma eller övervikt. 

 

Det kan vara flertalet orsaker till att vi blir överviktiga:

 

·      Vi stressar,.. och gör sämre val när det kommer till mat

·      Ökad mängd stresshormoner försämrar även förbränningen

·      Tiden är knapp när barnen är små och man inte hinner träna

·      Det är ångestdämpande att äta, vilket kan göra ätandet till ett tröstbeteende

·      Vi äter fel typ av mat för ofta

·      Tiden för att röra på sig i vardagen har kraftigt minskat och covidperioden har gjort att vi är mycket stillasittande

Vi har skapat ett beteende.

 

Kraftig övervikt är förknippat med följdsjukdomar 

Med övervikt ökar risken för att få diabetes, cancer och andra följdsjukdomar såsom högt blodtryck och kolesterol som samtliga ökar risken för tidig död. 

Övervikt verkar negativt på lederna eftersom belastningen på dem öka och kan leda till slitage och smärta.  Trycket på lederna kan även leda till att muskulaturen blir överansträngd och man börjar få ont lite här och där. Övervikten kan dessutom bli ett fysiskt hinder för att använda din kropp som det är tänkt. 

Ökad mängd fettvävnad har även kopplats till inflammatoriska processer i kroppen.

 

Låt oss hjälpa till att bryta trenden och beteendet med några av våra viktiga verktyg, tillsammans. 

På Klinikum ser vi till våra klienters helhet. Det kiropraktiska omhändertagandet är inte endast att bli hjälpt med behandling utan även få hjälp med andra viktiga åtgärder för att uppnå en bättre hälsa. Vi har kostrådgivning och massage, hjälp till rehabilitering och träning och vi arbetar med ett holistiskt perspektiv tillsammans med våra klienter. Klinikum är unikt ur det perspektivet. Låt oss hjälpa till att bryta trenden och beteendet med vår kompetens och våra verktyg, tillsammans.

Stegen mot att förbättra hälsan ligger dock oss närmre än vad vi ofta tror! Börja redan imorgon med mer vardaglig rörelse – Ta trappor istället för hiss, hoppa av en station tidigare från bussen på väg till jobbet. Planera in digitalt ”promenad-möte” eller peppa kollegorna till en steg-tävling.

 

Varmt välkommen till oss!

 

Bild: Rickard Linder