Ryggskott i bröstryggen?

Du som har ont i bröstryggen har ofta ont mellan skulderbladen.

Det vanligaste är att smärtan kommer från spänningar i musklerna, men smärtan kan också komma från bröstryggens leder.

Smärta i bröstryggen som kommer från muskler och skelett kännetecknas ofta av följande symtom:

Smärta är vanligtvis lokaliserad till bakre bröstkorgen mellan skulderbladen, men kan stråla fram till främre bröstväggen längs med revbenet, in bakom eller mellan skulderbladen och för vissa går smärtan ut i axeln och armen.

Du får skarpa och krampaktiga smärtor i bröstryggen.

Värken blir värre när du rör på armarna, nacken eller vid djup inandning.

Smärtorna varierar beroende på vilken kroppsställning du har.

 

Symtom

Smärtan kan vara så besvärlig att sitta, stå eller ligga ner kan kännas omöjligt och det kan vara svårt att hitta en bekväm position. Smärtan kan till och med göra andning svår. Studier visar att besvären oftare drabbar kvinnor, men könen finns nästintill likvärdigt representerade och kan förekomma i alla åldrar.

 

Orsak

Ökad benägenhet för att drabbas av dessa besvär har personer med dålig hållning av ryggen och samtidigt har axlar och skuldror framåtdragna.

Dålig hållning beror oftast på otillräcklig muskelstyrka eller obalans i muskel- och ledsamspelet. Skulderbladet har en otrolig rörelsekapacitet för att hjälpa axelns rörelser. Så mycket som 30 procent av axelns rörlighet sker med assistans av skulderbladets förmåga att glida över bröstkorgsryggen och därför kan historik av axelbesvär eller muskelobalans i axelleden öka risken att överbelasta lederna i bröstryggen

Du som sitter ner i långa perioder av din dag med dålig hållning ökar stressen och belastningen på ryggraden leder och muskler. När dessa leder under en lång tid monotont har belastats kan ett akut smärttillstånd lättare infinna sig och utlöses då ofta bara av något ”vardagligt” som att lyfta.

Addera inre stress till denna slokande hållning så ökar även muskelanspänning kring skuldror och nacke.

Slokande hållningen minskar även lungornas volym och därmed minskar syresättningen av musklerna och lederna. 

Därför kan något så lite som en vridning av huvudet eller att ta på sig tröjan få kannan att rinna över.

 

Behandling

Har du drabbats av smärta i bröstryggen med symtomen beskrivet enligt ovan är kiropraktisk behandling hos oss på Klinikum tacksam för snabb återhämtning. Prognosen vid smärtor i bröstryggen är god och chansen för att bli smärtfri ökar om behandling kan initieras direkt. Risken för långvariga smärtbesvär ökar om du går med smärtan och besvären en längre tid så vänta inte för länge!

Vi som leg. Kiropraktorer har en gedigen utbildning och erfarenhet inom diagnostisering och behandling av både akuta och långvariga smärtbesvär i kroppens rörelseapparat. Vi hjälper dig att identifiera utlösande faktorer, behandlar smärtbesvären och informerar om råd och tips för hur du skall förebygga framtida besvär.

Rörelseinskränkningar i leder behandlas med kiropraktisk justering för att smärtlindra, optimera funktion och rörelse av ryggradslederna. Således är kiropraktisk behandling bra för att avlasta irritation i leder och muskulatur.

Manipulationsbehandling kan även kompletteras med mjukdelsbehandling av muskler, stretch och råd om träning och ergonomi för att du skall bli kvitt dina besvär och undvika framtida och långvariga smärttillstånd.

 

Obs!

Smärta i bröstryggen och samtidig andfåddhet, smärtutstrålningar i vänster brösthalva och/eller i vänster arm och upp mot käke kan indikera ett allvarligt tillstånd. Feber och illamående, kräkningar eller sjukdomskänsla i kombination med bröstryggssmärta kan vara indikatorer på pågående sjukdomsprocess och den drabbade bör då omgående söka vård på en akutmottagning då det kan handla om ett allvarligt tillstånd såsom hjärtsjukdom. Du bör även söka vård akut om du har ont i bröstryggen till följd av trauma.