När snön kommer i mängder är det många triggas av att få komma loss från distansarbetet ut för att skotta. Snöskottning är ett tungt arbete, och det är lätt hänt att man använder fel teknik och därmed riskerar att överbelasta ryggen och få ryggskott. Det var ju ett par månader/kvartal sedan du sist utförde arbetet.
Värm gärna upp kroppen en stund innan skyfflandet och sätt timern som en påminnelse, då den flitiga händige kontorsarbetaren tappar tidsperspektiv och även tar grannens uppfart när ”man ändå är igång”.
Människan kan utföra och inta de flesta arbetsrörelser och arbetsställningar utan att ta skada av dem. Kroppen är byggd för rörelse och belastning och mår bra av det, så länge det finns variation i rörelserna och belastningen samt möjlighet att återhämta sig.
Risken för besvär ökar vid arbete i kraftigt böjda, sträckta eller vridna arbetsställningar. Leder som belastas när de är maximalt böjda eller sträckta är mer utsatta.
Det blir svårare att hinna återhämta sig om rörelser upprepas ofta eller pågår under en längre tid och då ökar risken för besvär.
Tips!
• Tänk på att använda benen i första hand när du lyfter, och undvik roterande bålrörelser så att du inte anstränger ryggen mer än nödvändigt.
• Håll skyffeln nära kroppen och lasta inte för mycket på spaden på en gång!
• Försök skotta snön framför dig,
• Om det är möjligt att variera åt vilket håll du lyfter så gör det. Det minskar påfrestningen på ryggradens diskar och muskler.
• Börjar du känna dig trött i ländryggen, fortsätt då inte att skotta utan vila en liten stund och fortsätt därefter igen.
Skulle olyckan att drabbas av ryggskott inträffa så är vi på Klinikum redo att ta emot dig! Återhämtning sker snabbare när den akuta smärtreflexen bryts med kiropraktisk behandling.
Trevlig vecka!
Önskar
/Ida, Linn och Yvonne