Hopparknä

 

 

 

 

Hopparknä, även känt som patellartendinopati, är en skada eller inflammation i senan som fäster patella (knäskålen) till underbenet. Denna skada uppstår ofta på grund av överbelastning av senan, vanligtvis på grund av hög eller upprepande belastning på knäna från idrott med repetitiva hopp eller landning som vid basketspel eller löpning.

 

Vilka är symptomen?

Smärtan är lokaliserad på framsidan, straxt under knäskålen. Det kan kännas ömt vid tryck mot patellasenan eller när du reser dig från sittande. Smärta kan börja plötsligt efter fysisk aktivitet eller utvecklas och förvärras över tid. Smärtan provoceras fram av aktivitet som att gå i trappor, löpning och promenader. Det kan också finnas svullnad och stelhet i området. Symptomen kan gradvis öka över tid och bli värre med tiden om de inte behandlas.

 

Hur ser skademekanismen ut vid hopparknä?

 

Senor är uppbyggda för att kunna ta emot mycket kraft i hopp och stötar, men vid upprepad belastning och för lite vila och återhämtning kan det bli mikroskador på senan. Om dessa små skador inte hinner reparera sig så uppstår en inflammation i senan. 

   

Vilka är predisponerade och har således ökad risk att få hopparknä?

 

  • Motionslöpare, de landar gärna med foten framför kroppen, vilket har en bromsande effekt och innebär ökad belastning för knäleden och lårets muskulatur. 
  • Om muskulaturen på framsida lår är stram minskar rörligheten och ökar risken.
  • Vid landning efter ett hopp har knäledens vinkel och fotledens flexibilitet och styrka betydelse i att ta emot kraften som bildats. Således kan stela eller svaga fotleder öka risken för hopparknä.

 

 

Vad kan jag göra?

 

Vi kan hjälpa dig med diagnos och behandling. Vi gör en grundlig bedömning där vi undersöker din styrka och rörlighet i rygg, höft och fot. Vid inskränkt rörlighet i en eller flera leder kan vi behandla dessa med HVLA-manipulation för att återge ledens rörlighet. Detta påverkar också musklerna i området att fungera optimalt. 

 

Konvalescensen vid hopparknä kan bli långdraget (>12 månader) så betydande faktorer för god återhämtning är framför allt:

 

  • Undvika utlösande belastning
  • Fysioterapi –> Träna upp området, den ”svaga” länken 
  • Avlastande tejp eller linda av patellasenan vid fysisk aktivitet
  • Behandling av leddysfunktioner samt triggerpunkter
  • Det är viktigt att söka behandling för hopparknä så snart som möjligt för att undvika att skadan blir värre och för att kunna återgå till normal aktivitet så snabbt som möjligt.

 

Välkommen till oss med frågor eller för tidsbokning!